Gå til hovedindhold

Krukker

-

Indhold

    At forme ler og brænde det til keramik, hører til menneskehedens ældste teknikker. Så hvor der har boet mennesker i oldtiden, der finder man potteskår - dvs. rester af keramik der er gået i stykker. I årtusinder er keramikkrukken den vigtigste beholder til mad, da den både kan opvarmes, opbevare væske og samtidig er for hård for mus og rotter at gnave sig igennem. Derfor er oldtidens keramik, stort set altid smukt og vellavet håndværk.

    Dette ændrer sig i vikingetiden. Nu har keramikken fået konkurrence af både klæbersten og jern, og det meste af vikingetidens keramik er produceret hjemme på de lokale gårde af groft magret lermasse og en brænding ved relativt lav temperatur. Drejet keramik dukker op i løbet af perioden, men de fleste krukker er håndformet. 

    På Sjælland - ja faktisk rundt om hele Østersøen dominerer krukker med flad bund; sk. Østersøkeramik. I Jylland har man foretrukket rundbundede kar. En helt særlig type er de sk. 'svaleredekar' som har små ører ved kanten, lidt som små fuglereder. Formen gør, at krukken kan hænges over ilden med et tov - uden at rebet brænder over.

    Vikingerne må have kendt kendte glasering, for man har fundet importeret keramik der har været både glaseret og folieret, men de har tydeligvis ikke brugt teknikken selv. Når maden brænder på i en vikingekrukke, sætter den sig derfor fast som en lag på indersiden som er næste umulig at skrabe væk.