Gå til hovedindhold

Mad

Brug for vand
har gæsten ved bordet,
hånddug og høflighed.
Venligt væsen, om det vindes kunde,
tale og samtale
- Eddaen

Indhold

    Madlavning er en af de helt faste aktiviteter i Vikingelandsbyen, hvad enten det er i hverdagen med børnene eller til festlige arrangementer. Den mad vi spiser, tager sit udgangspunkt i årstidens råvarer, i det køkkenudstyr man arkæologisk har fundet fra vikingetiden og i den viden vi har om datidens råvarer. Da vi supplerer med hvad der siges om mad i de norrøne tekster og sammenligner denne viden med nordiske madtraditioner, kan vi faktisk give et bud på vikingemad. Lidt på sjov, kalder vi det for det gamle vikinge køkken.

    Mange tænker på bålmad som noget primitivt, men et af vores mål er faktisk at vise, at man også med tusind år gamle redskaber kan lave fin og spændende mad. Og den skal smage godt! Vi lægger også stor vægt på måltidet; det skulle gerne være dagens højdepunkt! At dele sin mad med andre, er faktisk en af de mest grundlæggende udtryk for menneskeligt fællesskab - det vil vi gerne vise og tilbyde vores gæster. Af samme grund har børnene heller ikke egne madpakker med i Vikingelandsbyen - vores erfaring viser at de ellers er alt for hurtige til at afvise det nye -.og dermed sætte sig selv udenfor fællesskabet.

    Der er mange ting vi ikke ved om vikingetidens mad. Hvor almindeligt var salt, for eksempel? Hvad var den mest brugte form for konservering? Hvor mange grøntsager spiste man? Drak man bygges som øl, eller spiste man den også i grød og brød? Drak man rent vand? Der er mange gode spørgsmål, men gennem at afprøve mulighederne, kan vi komme lidt tættere på de gode svar.

    I oktober 2010 deltog Vikingelandsbyen i Kroppedals marked "Alle tiders mad". TV-Ishøj lavede et indslag om arrangementet som du kan se på www.youtube.com/watch?v=LOYWwk7G9TE og www.youtube.com/watch?v=Iuyx70xfPWA. I 2006 hed temaet for Danmarkshistorien i Vestskoven "Alletiders Måltid", og vi benyttede os af lejligheden til, langt om længe, at lave en kogebog. Du kan downloade: Alle tiders måltid (1,4 MB)

       

     

    Nogle opskrifter

    Mange der har smagt vores gode mad spørger efter en opskrift. Her under er nogle af hverdagens favoritter. Vil du læse mere så kig i vores kogebog Alle tiders måltid, hvor vi ikke kun har samlet mange af vores bedste opskrifter men også fortæller hvad man ved om vikingetidens mad og hvorfor vi laver netop den mad vi gør.

    Råvarer

    Hvad havde vikingerne af madvarer?