Gå til hovedindhold

Tema - Ild og varme

Ild og varme

Indhold

    Ilden tændes   Ilden er det naturlige samlingssted

    For 1000 år siden havde menneskers aktiviteter ikke samme vidtrækkende konsekvenser som i dag, hvor de har nået et niveau, så vi selv kan risikere at igangsætte ragnarok. På den baggrund har vi valgt "Ild og varme" som årets tema.

    Vikingerne så solen som "gudernes bål" og varmen og lyset herfra som livgivende elementer. De så selve livet opstå i det tomme rum mellem varmens og kuldens verdener. De blotede til guderne for at få hjælp til at stå imod naturens luner. De blotede for gode, fredelige og frugtbare år.

    Brødbagning i Salshuset   Ild i jernudvindingsovnen

    Salshuset vil i år komme til at danne ramme om mange mytologiske fortællinger om ild og varme. Salshuset, eller ildhuset som det også kaldtes, fordi det er her ilden er, og derfor her vi som vikinger kan overleve året rundt. Ild og varme var livsbetingelser og så måtte man finde sig i røgen fra de åbne ildsteder. Ilden blev tændt med ildstål, flint og fyrresvamp. Kogegrejet var af ler og jern. Eller fedtsten, som holder godt på varmen.

    Ildstedet gav varme nok til madlavningen, men det var ikke godt nok til smedens eller bronzestøberens arbejde. Her var der brug for trækul i en esse for at få temperaturen høj nok. Store mængder af trækul var ligeledes nødvendige, når der skulle udvindes jern. Det krævede store mængder træ og man dyrkede derfor stævningsskove. Her holdt man træet i live efter fældningen og med års mellemrum kunne man så høste de grenstammer, der vokser videre på stødene.

    Madlavning over ildstedet   Tællelys