Gå til hovedindhold

2015

-

Indhold

    Kalender 2015

    uge 2 og 3

    Vinterformidling 

    uge 5

    Deltagelse i Historiske Værksteders Træf 

    d. 15 februar           

    Tilmeldingsfrist for formidlings sæsonen 

    d. 17. marts

    Medbyggeraftenerne starter

    d. 27. april

    Børnesæsonen starter 

    d. 7. juni

     

    Danmarkshistorien i Vestskoven

    Åbent hus arrangement 

    d. 9-12 juni 

    Albertslund Børnefestuge

    (NB! ingen medbyggeraften denne uge)

    d. 5. september 

     

    Vikingelandsbyen 23 år

    Åbent hus og fødselsdag 

    d. 22. september

    Indvielse af den nye systue

    d. 9. oktober

    Børnesæsonen slutter 

    efterårsferien

    Vi holder åbent mandag, tirsdag og onsdag

    d. 14.-17. november   

    Mimersdage  

     d. 24. november

    Sidste medbyggeraften

    d. 3. december

    Jól i Vikingelandsbyen 

    Arrangement i Musikteatret Albertslund

    D. 15. januar, kl. 14-17 inviterede Danmarkshistorien i Vestskoven til præsentation af den ny animationsfilm om kultur- og naturprojektet Vikingevej og Vikingebro i Store Vejleådalen. Bogen Historien i Landskabet af arkæolog Jens Henrik Jønsson blev præsenteret og uddelt gratis til de fremmødte. Der var også smagsprøver på lidt vikingemad og -drik.

    PDF om arrangementet kan downloades her.

     

     

    Stof til eftertanke, rekonstruktion af vikingetidens dragt.

    I samarbejde med Saxo-instituttet, arrangerede Vikingelandsbyen et seminar om vikingetidens dragt, d. 20. februar. Det var en stor publikumssucces, og et af højdepunkterne var den såkaldte 'kritiske catwalk' med fremvisning af rekonstruktioner af vikingetidens klædedragter. Seminaret var en del af arbejdet i netværket "Vikingetid i Danmark" på Saxo-instituttet.

    I forbindelse med seminaret, blev der bl.a. publiceret et kompendium med et udvalg af de vigtigste danske dragtfund fra vikingetiden.


    Personaletur 

    D. 3. marts var vi på personaletur til Moesgård Museum i Århus.

     

    Tro og guder: bålfortællinger for voksne

    Torsdag d. 19. marts bød Vikingelandsbyen i samarbejde med Albertslund Bibliotek på en stemningsfuld aften i Salshuset. Kl 19-20.30 knitrede bålet mens skumringen satte ind, og vi krøb sammen med honningmjød i kopperne. Fortæller Anette Skov Friis fortalte gode historier om tro og guder, og folk fra biblioteket og Vikingelandsbyen bød også ind, ligesom flere gæster.

    Der var gratis adgang til arrangementet.

     

    Søndag d. 7. juni fejrede vi:

    Danmarkshistorien i Vestskoven

    Hvordan holdt de varmen? – mennesket i landskabet

    Dagens program:

    Kl. 13.00-13.15   Velkomsttale ved Formand for Danmarkshistorien i Vestskoven v. Jette Kammer Jensen

    Kl. 13.15-14.00  To ekspertforedrag der afholdes i Salshuset og i Multihuset. De to foredragsholdere vil være stud. mag. Nathalie Nielsen, der vil formidle sine resultater

    af energiforbrug og opvarmning i Vikingelandsbyens grubehuse. Andet foredrag vil være tidligere Museumsinspektør Carsten Hess der vil give en natur- og kulturhistorisk indsigt i tørv fra fremstilling til udnyttelse.

    Kl. 14.00-15.00 To ture i landskabet: Den ene tur går til Porsemosen, hvor der igennem århundreder har været gravet tørv. Der bliver talt om planter og opbygning af mosen,

    udnyttelse af tørven og meget andet. På den anden tur skal der fældes træer. Viking Klaus Mynzberg viser, hvordan man har fældet træer i vikingetiden og hvordan man efterfølgende arbejder med træet, før det kan anvendes til brændsel.

    Kl. 15.00-15.15 Maria Ojantakanen fra Vikingelandsbyen vil demonstrere vikingernes påklædning, der i høj grad består af mange lag.

    Kl. 15.15-16.00 Danmarkshistorien i Vestskoven byder på Vikingemad. Dagen fokuserer på udvalgte energikilder og opvarmning i Vikingetiden med tråde op til Nyere tid.

    Hele dagen vil landsbyen summe af liv og der vil være mange aktiviteter at følge med i.

    Som et særligt indslag vil Carsten Hess vise, hvordan man anvender tørv i sit komfur. Der vil blive bagt pandekager og Carsten vil fortælle om energikilden tørv. Der vil naturligvis også være smagsprøver på pandekagerne.

    Her kan du folderen til arrangementet.

     

    Ny systue

    Vi udvider vores moderne faciliteter med en ny bygning som vores dygtige Claus og Carsten går og arbejder på. Den bliver todelt i skurdel og systue og kan forhåbentlig indvies snart efter sommerferien. Vi glæder os!  

        

     

    Efterårsferien

    Vikingelandsbyen var åben for publikum mandag d. 12., tirsdag d. 13. og onsdag d.14 oktober mellem kl. 10 og 14. Husene var åbne og vi gik rundt i landsbyen og arbejdede med diverse opgaver. Ved middagstid blev der mulighed for at få en smagsprøve på vikingernes dagligdags mad. 

     

    Vikingelandsbyens 23 år

    Vikingelandsbyen i Albertslund fejrede sin Årsdag lørdag den 5. sep. kl. 13-16

    Vikingelandsbyens venner var dagen igennem i arbejde med forskellige håndværk, og i Salshuset fortalte en arkæolog fra Kroppedal museum om de nyeste beboelses udgravninger på Vestegnen. Dagen afsluttedes med et gratis vikingemåltid.