Gå til hovedindhold

2016

Mindre opgaver i træ

Indhold

    Vi lagde ud om lørdagen med Peter Friis Møller fra GEUS, der fortalte inspireret om den danske skov i vikingetiden, hvordan den så ud, hvilke træsorter der var dengang og hvordan de forskellige træsorter har været brugt igennem tiderne.

    Efter Peters oplæg nåede vi endnu en lille, fælles snitteopgave hvor emnene gik på tur.

    Søndagen tog vi fat. Vi arbejdede med snitteknive, skeknive, økser, flækjern, kiler, tængsler og huljern - akkurat som vikingebonden ville have gjort det når det skulle laves skeer, skåle og fade mm.. Vi brugte naturligvis med de træsorter ved som fandtes i vikingetiden og blandt dem udvalgte vi de træsorter der egner sig bedst til de forskellige opgaver. Vi talte også om valg af retvokset træ eller krogvokset træ osv.

    Vi lærte hvordanudkløvning skal foregå; skal fibrene i emnet være stående eller liggende (e.g. kløves radialt eller tangentialt); hvilke værktøjer vi skulle bruge; hvilke greb kan man benytte; hvordan man bedst sikres at træet ikke sprækker når det tørrer; hvordan holde træemnerne og værktøjet vedlige og meget mere.

    Klaus Mynzberg, Danny Wangsøe og Thomas Søe var tovholdere gennem dagene og guidede såvel øvede som begyndere godt igennem.

    Tirsdag aften afsluttede vi fire fantastiske dage med et ligeledes fantastisk, lækkert måltid som Susanne, Jette og Maria N havde tilberedt.