Haralds bro
700 m rekonstrueret vej- og broforløb fra vikingetiden
Vikingerne byggede veje og broer, så de kunne fragte sig rundt i landet. Flere steder i Danmark er der udgravet veje og broer, der viser deres imponerende ingeniørtekniske kompetencer. En af vikingernes helt store byggebedrifter er Ravningbroen, der på 900-t. førte over Vejeådalen, syd for Jelling.
Inspireret af Ravningbroen, opførte Vikingelandsbyen og Kroppedal Museum i årene 2017-2019 et vej- og broanlæg over St. Vejleådalen, for at levendegøre vikingernes transportveje og handel.
Den færdige konstruktion er i alt 765 meter lang og smyger sig som et imponerende bygningsværk gennem det naturskønne Store Vejleådal mellem Høje-Taastrup og Albertslund. Selve brodelen er 140 m lang, mens vejen er bygget som fire af de mest kendte vejtyper, der blev benyttet i vikingetiden; gren- & risvej, brostensvej, planke- & svellevej og hulvej.
Broen blev døbt Haraldsbro, efter Harald Blåtands store bygningsværk i Jelling. Skolebørn, borgere og frivillige var essentielle i byggeprocessen og Vikingevejen og Haraldsbro er derfor et monument over de mange tusinde deltageres hårde slid og gode oplevelser. Det er også det længste rekonstruerede vej- og broforløb fra vikingetiden i verden.
Foruden det fysiske vej- og broforløb. består Projekt Vikingebro af mobilappen Useeum/Vikingebro samt udstillingen ’Hver dag er en kamp’ på Kroppedal Museum. Projektet er sponseret af Nordea-fonden i samarbejde med Friluftsrådet, Høje-Taastrup Kommune, Albertslund Kommune og Danmarkshistorien i Vestskoven.
Som et led i Projekt Vikingebro, blev der arbejdet med at udvikle nye metoder til at involvere flere borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Disse metoder er beskrevet i en rapport ud fra et kvalitativt studie, med fokus på hvad andre naturvejledere og historiske formidlere kan gøre for at komme bedre i kontakt med denne målgruppe. Rapporten beskriver også hvilke fordele socialarbejdere såsom boligsociale medarbejdere kan opnå ved at samarbejde med kulturhistoriske naturvejledere.
Rapporten kan læses online her: https://issuu.com/kroppedal/docs/vikingebro_evalueringsrapport_2020
Den kan også downloades i PDF her eller i printvenlig enkeltsidet her