Gå til hovedindhold

Bukser

-

Indhold

    Det er ikke så tit at børnene bruger Vikingelandsbyens bukser. Det tager simpelthen for lang tid hvis alt tøj skal skiftes! Vi har kun nogle børnebukser til rådighed i nødstilfælde, men de voksne medarbejdere bruger selvfølgelig vikingebukser.

    Af billeder at dømme kunne vikingernes bukser se meget forskellige ud; korte posede, lange løse eller superstramme. Et fund fra Skjoldeham i Norge er for nylig dateret til vikingetid og her finder vi et par helt "almindelige" bukser som man kan finde dem endnu i dag; to stykker stof der svøbes om benene og syes sammen i skridtet. Lidt specielle er de dog; stykkerne er syet sammen på ydersiden af benene.

    I Vikingelandsbyen har vi stadig en del bukser fra før nydateringen. Snitmønstret er da taget fra et fund fra ca. 100 e. Kr. Disse bukser har to kiler mellem buksebenene. Faconen giver bukserne meget stramme ben men også en ordentlig hængerøv. Der er også fundet korte bukser fra jernalderen og det inspirerede os til at klippe nogle af vores bukser til shorts - tit formidler vi jo i den varmeste sommertid!

    Alle buksefundene er i uld. Men der er skrevet om Karl den Store at han brugte hørbukser som om det ikke var noget ualmindeligt syn på 800-tallet. Vi har derfor også syet nogle hørbukser.