Gå til hovedindhold

Skjorte og kjortel

-

Indhold

     - Albertslund Kommune

    Der er heldigvis fundet mandetøj fra Vikingetiden. Man har fundet en hørskjorte fra Viborg og desuden fire uldkjortler. Når vi nu kalder dem for netop "skjorte" og "kjortel", så er det fordi vikingerne selv brugte ordene skyrta og kyrtill om mændenes overtøj.

    Fundene ligner hinanden; en overdel der skal trækkes over hovedet når den skal på og af. Man kan beskrive snittet som en smal rektangel med hul til hovedet og med ærmer og sider der bliver syet sammen. Der kan sættes kiler i siderne og under ærmerne for at give dragten større bevægelsesfrihed. Det der skiller dragterne er ærmernes form, antallet af kiler og kilernes form.

    Fundene ligner også meget den mandsdragt, der blev brugt før og efter vikingetiden, både i Norden og i Europa. Men der er delte meninger om længden. I Nordeuropa har man foretrukket en dragt, der gik omtrent til knæet. En hellang dragt, der var moderne sydpå, faldt ikke i nordboernes smag; lange skørter var for kvinder! Hvis en mand gik i kvindetøj, kunne hans kone forlange skilsmisse!