Gå til hovedindhold

Instrumenter

Der er fundet en hel del instrumenter fra vikingetiden. Mange af dem ligner det man stadig spiller på i Østeuropa og i de arabiske lande.

Indhold

    Nogle af fundene laver mere "lyd" end egentlig "musik", men på den anden side så fandtes ordet "musik" ikke i vikingetiden. Man brugte ord som "sang", "kvad", "dans" eller "leik" der betyder leg. Måske skulle vi tale om "lydlegetøj" for børn og voksne?

    Du kan læse om Viggo Bach Nielsens arbejde med at rekonstruere instrumenterne her (pdf - 11 kb) og under de enkelte instrumenter.


    LUREN


    Det mest omtalte instrument fra vikingetiden er luren. Den blæste man i ved samling og ved angreb i krig, men måske blev den også brugt i hverdagen hvis man skulle meddele sig over større afstande. Vikingetidens lure var lavet af træ; en stamme flækkes i to, udhules og formes, for til sidst at limes og bindes sammen.

    Download: luren (pdf - 768 kb)
     

    HORNET

    Hvis man ikke havde en lur, kunne man meddele sig ved at blæse i horn. Sådanne har hyrder brugt helt op til vore dage. Borer man fingerhuller i hornet kan man spille hele melodier på horn. Hvis man er dygtig - det er nemlig meget svært. Men hvis man passer dyr ude på marken hele dagen så har man jo tid til at øve sig.


    LYREN

    Det næst mest omtalte instrument fra vikingetiden er "harpen". Det var skjaldenes og kongernes instrument og blev i hvert fald brugt til at akkompagnere sange med. Med ordet "harpe" har man nok ganske enkelt ment "strengeinstrument". Trekantede harper (sådanne som vi i dag forstår med ordet "harpe") har man nemlig kun haft i England. Her fra Norden har man fundet det instrument vi i dag ville kalde en "lyre". Vikingelandsbyens harper har 6 strenge der er lavet af tarme. Det er et smukt klingende instrument, især inde i Salshuset, hvor lyden ikke behøver være kraftig for at kunne høres.

    Download: Lyren (pdf - 720 kb) og stemmeskruer (pdf - 360 kb)


     

    STRYGEINSTRUMENTER


    Vikingerne kendte også strygeinstrumenter. I Irland har man nemlig fundet en bue, og i Boses saga tales om en streng der går på tværs af alle de andre strenge. Faktisk kommer buen til Europa netop i vikingetiden. Buen dukker først op i Konstatinopel som den gang var hovedstad i det Byzantiske rige. Vikingerne var meget i Byzans, som de kaldte "Miklagård". Måske har vikingerne taget buen med sig hjem og spillet direkte på harpen, sådan spiller man stadig nogle steder i Norden, på det der kaldes en "Strygeharpe". Det kan også være at de har spillet på et lille rundbundet instrument der ligner en violin - sådanne har man nemlig fundet. Sagaerne taler om et instrument der heder "gige", der netop spilles med bue. Viggo har lavet i alt fire "giger" til Landsbyen. To efter fund i Novgorod og Hedeby, og to efter samtidige afbildninger i Europa. De to sidste er forsynede med gribebrædt, hvilket gør dem lidt nemmere at spille på - gribebrædt er nemlig afbildet på 1000-tallet.

    Download: rebeken (pdf - 835 kb),  strygeharpen (pdf - 697 kb) og rekonstruktion på vikingelignende vilkor (pdf - 3,1 MB)




    FLØJTER


    Man har fundet en masse fløjter både fra vikingetiden og den tidlige middelalder. De fleste er blokfløjter der er lavet af dyreknogler, typisk, får- eller fugleben. I York har man også fundet en panfløjte lavet af en firkantet klods buksbom. Panfløjten er især spændende fordi man gennem længden på tonrørene kan bestemme skalaen; AHCDE. Fløjten er knækket så den har nok haft flere toner. Det er sandsynligt at man også har lavet andre typer fløjter. Folkelig tradition i Norden er rig på fløjter; mest kendt er måske pilefløjten som laves af frisk pil i foråret.

    Mange af vores fløjter har vi lavet selv, andre er lavet af Aksel Striim fra Århus og Magnar Storbækken fra Tolga i Norge.


    SKALMEJEN



    Der er fundet et rør med fingerhuller på Falster. Af formen at dømme er det ikke en fløjte men en del af en skalmeje. Det er også muligt at røret er en del af en sækkepibe; et tilsvarende rør i Sverige blev nemlig fundet sammen med noget læder... 

    Download: skalmejen (pdf - 337 kb),  sækkepiben (pdf - 328 kb),  rørblad (pdf - 286 kb)

     og stemning (pdf - 483 kb)

     

    MUNDHARPEN

    I mange år har man troet at vikingerne har haft mundharper, men indtil for nylig har man ikke haft held med at bevise det. Man har fundet mundharper der ikke har kunnet dateres med sikkerhed til vikingetiden, og man har haft sikkert daterede fund der ikke har kunnet bevises være mundharper. Men på Moesgård museum har man nu en mundharpe der er sikker på begge måder.

    Vores mundharper er lavet af den norske mundharpesmed  Bjørgulv Straume.


    TROMMEN


    Trommen forbindes tit med oldtiden. Den er da også et af menneskehedens ældste instrumenter, selvom oldtidens trommer nok mest blev brugt ved religiøse handlinger, og ikke til direkte musik. I nord Norge har man fundet et par hamre af horn med smukke dekorationer i vikingestil. Hamrene ligner de stikker som samerne op gennem tiden har brugt til at slå på deres rammetrommer med. Vi har derfor valgt at rekonstruere rammetrommer til Vikingelandsbyen.

    Download: trommen (pdf - 151 kb)
     

    ANDRE INSTRUMENTER OG LYDREDSKABER

    Det vigtigste instrument har nok været stemmen og din egen krop. Det er jo altid lige ved hånden, så at sige. Smuk sang er omtalt flere steder, så det har man sat pris på. Men man har nok ikke haft så mange meninger om hvordan det skal lyde som man har i dag. Alle har sunget; højt eller stille, sammen og hver for sig. Sikkert har vikingerne også fløjtet, klappet i hænder og stampet i gulvet når de skulle lave musik.


    Endelig har man fundet klokker, bjælder, rangler og bensnurrer. Noget har sikkert været legetøj, andet kan have haft magisk betydning. I gamle dage mente man f.eks. at rangler og bjælder holder onde magter væk fra barnet, ligesom man troede at trolde blev skræmte af klokkeklang.