Gå til hovedindhold

Tøj og sko

Skjorte og særk - kjortel og kjole....

  • Læs op

Indhold

     - Albertslund Kommune

    En vigtig ting, når besøgende børn og voksne skal leve sig ind i rollen som vikinger, er tøjet. En pige der kommer til Vikingelandsbyen får en hørsærk og/eller uldkjole at klæde sig i. Drenge får en skjorte eller kjortel på. Både piger og drenge kan vælge mellem små hatte, kyser eller strudhuer til hovedet. Pigerne kan også svøbe et sjal om håret eller over skuldrene.

    Til hverdag går børnene og de fleste voksne i maskinsyet tøj, hvor modellerne er rekonstrueret udgående fra arkæologisk materiale. De faste medarbejderes tøj er dog håndlavet næsten fra bunden: vævet, farvet og syet med redskaber og materialer som vikingerne har brugt. Det er et stort og tidskrævende arbejde, som må have fyldt meget i vikingekvindens liv.

    Stof bevares meget dårlig i jorden, så vi har faktisk ret lidt at gå efter når vi skal rekonstruere vikingernes tøj. Vi må gøre vores bedste ud af stoffragmenter, billeder, og det man ved om tidligere og senere tiders tøj.

    Den største del af vikingernes tøj må rimeligvis have været lavet for at holde og fungere, men vi ved også at vikingerne var glade for at prale og tage sig godt ud. Der har nok været meget stor forskel på fattig- og rigmands tøj, lidt efter vikingetiden bliver der faktisk lovgivet om hvem, der må gå klædt i hvad, så at ingen træl eller fattig kan udgive sig for mere end de er.

    Det meste af Vikingelandsbyens tøj er fremstillet i hør eller uld. Det har vist sig at børnene foretrækker hør når det er varmt, mens ulden er uovertruffen som vintertøj. Om det svarer til vikingernes brug kan vi desværre ikke vide. Tidligere troede man at hør var et meget dyrebart og importeret stof, men for nylig har det vist sig at man havde en ret omfattende hørproduktion i Danmark. Det er også muligt at hør mest blev brugt til undertøj. Man kan jo endnu i dag sige at "hun var klædt i bare særken", altså ikke helt påklædt. Det ville nu være lidt synd, for noget behageligere sommertøj end "bare særken" findes ikke! 
     

    Vi har afholdt to modeshows på årsdagene 2009 respektive 2010. Du kan se og læse mere om dem ved at klikke på linkene.

    I samarbejdede med Saxo-Instituttets seed money netværk Vikingetid i Danmark, var Vikingelandsbyen i 2015 med til at arrangere seminaret Stof til eftertanke om vikingetidens dragt. I forbindelse med seminaret, blev der bl.a. publiceret et kompendium med et udvalg af de vigtigste danske dragtfund fra vikingetiden.

    Skjorte og kjortel

    -

    Bukser

    -

    Kjole og særk

    -

    Selekjolen

    -

    Hovedtøj

    -

    Sko

    -

    Farver

    -