Gå til hovedindhold

Musik

At træde ind i Vikingelandsbyen er også at træde ind i et andet lydlandskab, i en tid før maskinlyde og højtalere.

Indhold

    Vikingerne kendte ikke selve ordet "musik". Men vi ved at de var glade for ord og toner, og vi ved også at man i det gamle bondesamfund har haft et rigt og varieret musikliv, som har sine rødder langt tilbage i oldtiden.

    Man har fundet flere forskellige instrumenter fra Vikingetiden, og vi ved at de har talt og sunget fordi sådan er det nu engang med mennesker.

    Men det er straks sværere at vide hvad de sang og hvordan det lød. En arabisk købmand, der besøgte vikingerne på en handelsrejse, beskrev deres sang som: "en hunds hylen, blot endnu værre".

    Da vi med rekonstruerede instrumenter prøver at genskabe de toner, der kan have lydt i en vikingelandsby for 1000 år siden, bruger vi vores viden om den ældste musik i Europa og Norden, sammen med det naturlige behov for musik der opstår i Vikingelandsbyens hverdag og fest. Til vores 20-års jubilæum præsenterede vi et klangtæppe - et bud på hvordan det måske kunne have lydt, i samarbejde med Musikskolen i Albertslund og musikerene Poul Høxbro og Helle Thun.

    At vi kan det, kan vi for en stor del takke vores dygtige træskærer, Viggo, for. Som medlem af Venneforeningen, lavede han de fleste af vores instrumenter. De erfaringer han gjorde sig, ville han gerne give videre - du kan læse dem under de respektive instrumenter.

    Instrumenter

    Der er fundet en hel del instrumenter fra vikingetiden. Mange af dem ligner det man stadig spiller på i Østeuropa og i de arabiske lande.

    Om den ældste musik

    Vi finder rester af vikingernes instrumenter i jorden, men selve musikken kan vi ikke grave frem.

    Sange og noder

    -