Gå til hovedindhold

Huse

Et gårdanlæg består af mange, forskellige huse

  • Læs op

Vikingelandsbyen er jo en gård - og på en gård er der brug for mange huse. Både for beboelse, opbevaring og for at udføre de mange livsnødvendige opgaver som selvhusholdningen kræver.

Vikingelandsbyens allerførste rekonstruktioner var grubehusene - stuehuset, vævehuset og  smedjen blev bygget i 1992 og dannede i mange år rammen om  vores formidling. Ind i mellem kneb det gevaldigt med pladsen, når vejret har tvang os inden døre med en stor klasse. 

I 1997 begyndte vi så at bygge på et nyt, stort stuehus; Salshuset. Salshuset blev indviet i 2002. Her er plads til at selv den største klasse kan arbejde inden døre hele dagen, hvis det skule være nødvendigt. I Salshuset er der også mulighed for at overnatte, så vi nu kan formidle vikingernes liv på en langt mere autentisk måde med lange mørke vinteraftener, faste aften- og morgenrutiner og meget mere.

Salshuset

Vi har rekonstrueret Salshuset efter en hustype, kendt fra arkæologiske udgravninger fra den sene vikingetid - 1000-tallet og lidt ind 1100-tallet.

Om grubehusene

-

Håndværkerens hus

Håndværkerens hus har sit oplæg i Vindinge ved Roskilde.

Vævehuset

-

Nyt vævehus

-

Smedjen

-

Stald og lade

-

Fadeburet

-