Nyt vævehus

I 2020 begyndte vi arbejdet på, hvad der skal blive vores nye vævehus. Huset skal ligge lidt bagved det gamle af slagsen, op mod palisadehegnet. Bygningen bliver en del større end den gamle, og kommer at have et ildsted, så vi lidt lettere kan holde varmen. Forslaget til rekonstruktionen er lavet i samarbejde med arkæolog Linda Boye fra Kroppedal Museum.

Det nye vævehus er en rekonstruktion af et nedbrændt grubehus fra Snesere på Sydsjælland. Udgravningen blev ledet af arkæolog Jens Aae Pedersen fra Nationalmuseet i 1986.

Det originale grubehus var på 25 m2, og bestod af et opholdsrum på 21 m2 og et langt, smalt indgangsparti på 4 m2. Dermed var det et meget stort og anderledes hus af sin type. 

Huset er dateret til 970-1025 e. Kr. Dateringen er sket efter rester af keramikkrukker importeret fra Nordtyskland eller Polen, og C14 prøver af lerklinings materiale på væggene.

Den bærende konstruktion bestod af nedgravede egetræs stolper. Til væggene var der anvendt lodrette egeplanker i indgangspartiet, og vandretliggende bulplanker i opholdsrummet. Gulvet i opholdsrummet bestod af strøer og ovenpå dem en risfletning af hasselgrene. I indgangspartiet var gulvet af træplanker. I et hjørne af opholdsrummet fandtes et ildsted.

Arkæologerne fandt ikke spor af tagkonstruktionen. Taget på det nye hus bliver af egeplanker med græstøv på.