Gå til hovedindhold

Risbytapetet

-

Indhold

    Sagaerne fortæller at husenes vægge kunne være behængt med billedtæpper med motiver fra sagn og historier. Vi fik ret hurtigt lyst til at fortælle vores egen historie. Det blev til det første tekstil i Salshuset, og nåede at blive færdigt lige op til indvielsen af Salshuset.

    Et broderet tæppe var et pragtstykke i Vikingetiden, med det formål at imponere, fuldstændig ligesom det gør i dag. Broderier bliver almindeligt i middelalderen og havde sin storhedstid så længe der var kvinder der havde overskud til det. Fra vikingetiden i Norden kendes der kun meget få broderier. 

    Forbilledet fandt vi i det 70 meter lange Bayeuxtapet som fortæller om slaget ved Hastings 1066, hvor Vilhelm "erobrede" England. Vores tæppe, Risbytapetet, blev dog kun 6 m langt.

    Da vi havde passeret vores 20 års dag, opstod der et naturligt behov at fortælle om de seneste ti år. Louise Lundqvist, som på det tidspunkt havde arbejdet hos os i flere år og kendte dagligdagen godt, tegnede et nyt tæppe, som i lidt højere grad tog udgangspunkt i den daglige formidling med børnene, og desuden fortalte begivenhederne i som de fandt sted år for år. Et gævt hold brodøser og en enkelt "broder" gik i gang med syarbejdet og på vores årsdag i 2014 kunne det nye tæppe afsløres. 

    Indtil videre hænger hele Risbytapetet i Salshuset om sommeren og i Multihuset om vinteren. Når vi formidler, bruger vi det altså hver dag, både til at kigge på, og fortælle ud fra. Det leder naturligt til en vis slitage, så hørren på det næste tæppe er desværre gulnet en del. 

     

    Det første tapet: de første ti år

    -

    Det andet tapet: elleve til tyve

    -