Tema - Husdyr
Vikingernes husdyr
De fleste mennesker, der boede i Danmark under det, vi i dag kalder vikingetiden, var bønder. De passede deres marker og husdyr som en hovedopgave og en betingelse for et godt liv på deres gårde. Deres husdyr kender vi for eksempel fra knoglefund i forbindelse med arkæologiske udgravninger af brandtomter eller begravelsespladser, hvor vikingerne har fået ofrede dyr med sig på den sidste rejse til dødsriget.
Generelt ved vi, at dyrene var betydelig mindre end de forædlede husdyr, vi har i dag. Islandske heste og vores dexterkøer giver et meget godt billede på størrelsen af vikingetidens heste og køer. De blev brugt som både arbejdskraft, mad og råstof. Får, geder, grise, høns, gæs og ænder hørte også med til besætningen. Æg, mælk, kød, skind, knogler og fjer - alt kunne bruges og blev brugt. Flere typer af hunde kendes og kattene har som nu bekæmpet mus og rotter.
I både mytologi og sagastof optræder dyrene i rigt mål. Det vil de også gøre i vores fortællinger i Salshuset, efter at dagens arbejde er fra hånden.
Vi arbejder på, at vores besætning i Vikingelandsbyen, ud over får og køer, bliver suppleret med grise, geder, høns og, ved særlige lejligheder, islandske heste.