Gå til hovedindhold

Tema - Husdyr

Vikingernes husdyr

Indhold

    De fleste mennesker, der boede i Danmark under det, vi i dag kalder vikingetiden, var bønder. De passede deres marker og husdyr som en hovedopgave og en betingelse for et godt liv på deres gårde. Deres husdyr kender vi for eksempel fra knoglefund i forbindelse med arkæologiske udgravninger af brandtomter eller begravelsespladser, hvor vikingerne har fået ofrede dyr med sig på den sidste rejse til dødsriget.

     

     

    Islandsk hest   Dexter ko og kalv

     

    Generelt ved vi, at dyrene var betydelig mindre end de forædlede husdyr, vi har i dag. Islandske heste og vores dexterkøer giver et meget godt billede på størrelsen af vikingetidens heste og køer. De blev brugt som både arbejdskraft, mad og råstof. Får, geder, grise, høns, gæs og ænder hørte også med til besætningen. Æg, mælk, kød, skind, knogler og fjer - alt kunne bruges og blev brugt. Flere typer af hunde kendes og kattene har som nu bekæmpet mus og rotter.

     

    I både mytologi og sagastof optræder dyrene i rigt mål. Det vil de også gøre i vores fortællinger i Salshuset, efter at dagens arbejde er fra hånden.

     

     

    I Heidreks saga bliver der givet løfter for det nye år med hånden på en galt   Hanen på vores Salhus er også symbol på Albertslund Kommune

     

    Vi arbejder på, at vores besætning i Vikingelandsbyen, ud over får og køer, bliver suppleret med grise, geder, høns og, ved særlige lejligheder, islandske heste.

     

     

      spelsaulam