Gå til hovedindhold

2012

-

Indhold

   

  Vikingenyt 2012

  Årets tema i formidlingen var en gammel kenning - vel værd at tage op igen: børn og unge i vikingetiden.

  Vikingevej og bro

  Oplægsaften tirsdag d.10. januar kl. 19. Jørgen Poulsen fortalte om om Vikingevej og -bro  projektet og Per Ole Schovsbo hold oplæg om rekonstruktion af en vogn fra vikingetiden.

  Historiske Værksteders Træf

  Vores årlige træf havde denne gang tema fra ef citat af Martin A. Hansen:  "Hvad hånden former er åndens spår."

  Selve træffet foregik på en efterskole i Skjern og omfattede ved siden af håndens arbejde bl.a. oplæg af Elisabeth Gerner Nielsen og Frank Erichsen, bedre kendt som "Bonderøven." På billedet ses sidstnævnte sammen med Hans Ole Hansen, grundlægger af Sagnlandet Lejre.

   

  Ny montre og udstilling.

  Torsdag d. 9. februar præsenterede vi såvel en ny montre som en ny udstilling i vores gamle. I den forbindelse holdt vi sammen med Kroppedal et lille åbent hus arrangement kl. 13.00 i Vikingelandsbyens multihus.

  Det gamle vikingekøkken ; Nordiske råvarer og traditioner

  Fyrreaftens arrangement onsdag den 10. maj 2012 (kl. 17) på Albertslund Hovedbibliotek. Maria og Jørgen fortalte om vikingetidens køkken set i relation til nutidens fokus på mad, nordiske råvarer og traditioner.

   

  Det gamle vikingekøkken: I lære i vikingekøkkenet

  Lørdag den 12. maj 2012 (kl. 12.). Denne lørdag kunne man komme i lære i vikingekøkkenet i Vikingelandsbyen under Maria og Jørgens kyndige vejledning, Arrangementet var for voksne og blev afsluttet med en festmiddag i Salshuset.

   

  Danmarkshistorien i Vestskoven

  Vikinger i Ådalen - Brobisse for en dag

  Søndag den 3. juni 2012  afholdt  "Danmarkshistorien i Vestskoven" sit årlige formidlingsarrangement i Vestskoven. Årets tema var "Vikinger i Ådalen - brobisse for en dag".

  Der blev arbejdet på vikngevejen   Kæmpevikingens hånd vakte stor forundring

   

  Dagens program:

  • Kl. 13: Velkomst ved formand for Danmarkshistorien i Vestskoven Jette Kammer Jensen. Præsentation af vikingeudstillingerne i Vikingelandsbyen og Kroppedal ved museumsinspektør Linda Boye. Dagens arbejde som brobisse blev introduceret af Vikingerne Jørgen Poulsen og Klaus Mynzberg
  • kl. 13.30 Guidet tur ad vikingevejen til Kroppedal: man kunne se hånden fra den store viking og udstillingen om Vikingernes fjerne forbindelser. 

  • Publikum kunne være med til at arbejde på en kopi af en Jellinge-bør og til at arbejde på vikingevejen. Vikingelandsbyen introducerede og satte arbejdet i gang.

  • Kl. 15.15-16 Der blev serveret vikingemad og -drikke til trætte brobisser

   Du kan se flere billeder fra dagen her.

  Byggeuger

  I ugerne 27, 28 og 29 byggede vi på fuldtid på vores vikingevogn så den kunne stå klar til brug på årsdagen d. 1. september.

  20-års jubilæum 

  Lørdag d. 1. september fejrede vi vores 20-års fødselsdag. Det blev en pragtfuld dag med gamle og nye venner, klar septembersol og et spændende program der også rummede overraskelser. En minderig dag og et festlig højdepunkt på jubilæumsåret!

   

  Dagens program:

  • 12.00-12.30 Vikingelandsbyen summede af liv og aktivitet 
  • 12.30-13.00 Et musikalsk klangtæppe blev introduceret v/ Maria Ojantakanen, Helle Thun, Poul Høxbro og Albertslund Musikskole
  • 13.00-13.10 Velkomst v/ Jørgen Poulsen leder af Vikingelandsbyen
  • 13.10-13.30  Jubilæumstale (pdf - 156 kb)  v/ Borgmester Steen Christiansen
  • Tale (pdf - 131 kb) v. Venneforenings formand Susanne Elm
  • 13.30-14.00 Præsentation af vikingevogn v/Per Ole Schovsbo, Klaus Mynzberg og Jørgen Poulsen
  • 14.00-14.30 Hirdens træning demonstreredes v/Lars Erik Pedersen
  • 14.30-15.15 Musikalsk underholdning ude og i Salshuset bl.a. med deltagelse af Musikskoleelever og vores kulturdirektør Asger Villemoes Nielsen.
  • 15.15-16.00 Vikingekøkkenet serverede smagsprøver

  Dagen igennem blev der arbejdet i værkstederne med blandt andet tekstil og fremstilling af glasperler. Islandske heste og deres ryttere tøltede rundt. Vi markerede også starten på et nyt tiår med tilhugning af det første tømmer til ladebygningen.

  Her kan du se flere billeder fra dagen eller et lille videoklip, lavet af Albertsund Kommune.

  Du kan også downloade 20 års plakaten (pdf - 1,9 MB)

  Miniseminar

  D. 25 september afhold Vikingelandsbyen og Kroppedal Museum et miniseminar om Vikingevej- og Bro projektet og fundraising dertil. Oplægsholdere var bl.a. Kulturdirektør Asger Willemoes fra Albertslund Kommune, Fritids-og Kulturchef Jan Milandt fra Høje-Taastrup Kommune og Turist- og erhvervskonsulent Lasse Rune Hansen fra Visit Vestegnen, Ishøj Turist og Ervhervskontor.

  Efterårsferien

     

  I efterårsferien var Vikingelandsbyen åben for publikum mandag, tirsdag og onsdag (d. 15., d. 16. og d. 17. oktober). Husene var åbne og vi gik og arbejdede med diverse opgaver. Ved middagstid hver dag, blev der serveret en smagsprøve på vikingernes dagligdags mad.

  Jól i Vikingelandsbyen

  -  et julearrangemnet for voksne, blev afholdt torsdag d. 6. december fra k. 19 til ca 21.30. Prisen for arrangementet var 150,-

  Tema - Børn og unge i vikingetiden

  Børn og unge i vikingetiden

  Danmarkshistorien i Vestskoven 2012

  Vikinger i Ådalen - Brobisse for en dag

  Årsdag 2012

  -

  Klangtæppet

  -