Gå til hovedindhold

2003

-

 • Læs op

Indhold

  Tema for Danmarkshistoren i Vestskoven var i 2003 Spor af fortiden - arkæologi på VestegnenArrangementet forgik denne gang på Kroppedal.

  På undersiderne, kan du se billeder fra årsdagen 2003 og læse om årets tema i formidlingen: husførelse.

  Husførelse

  Ilden tændes     Ved kværnen


  I vikingernes verden var huset og gården livets omdrejningspunkt. Det ses mere end tydeligt i vikingernes verdensbillede. Såvel Midgård, menneskenes hjem, som gudernes bolig, Asgård, er omgærdet af høje hegn og udenom ligger Udgård, jættelandet. Mytologien afspejler virkeligheden - rundt om gården og den dyrkede mark ligger skoven. Den kan være farlig og truende, men det er også stedet hvorfra man henter træ, urter og andre nødvendige ting. Huset og gården står for det trygge og sikre. Herfra udgår verden.

  Vikingetiden var selvhusholdningens tid. På trods af togterne og de varer de førte med sig, skulle det meste fremstilles på egen gård. På den anden side var der måske 16 par hænder, mere eller mindre arbejdsdygtige, bare på en beskeden gård som vores, og arbejdet fortsatte hele den vågne tid. Ting har taget den tid de tager, der har sjældent været deadlines. Hvis noget skulle udføres hurtigt har man kunnet stimle naboerne sammen så alle på egnen har givet en hånd med.

  Alle giver en hånd med     Så er høren høstet!

  Husførelse handler også om dagens gang, årets rytme og det arbejde der skulle udføres.
  Ressourcer skulle beregnes på årsplan. For at overleve vinteren skulle en mængde ting fremstilles resten af året. I foråret spirer alle de nye skud. De smager dejligt og der er mange af dem. Brødkornet må man derimod spare på - der skal jo være til udsæden og der bliver ikke mere af det før den nye høst er i hus. Marken skal beredes, tilsås og passes. Sommerens store ressource, mælk, skal konserveres som smør og ost. Sidst på sommeren er der brug for alle kræfter. Markerne og haverne skal høstes, i skov og hegn skal der samles frugt, bær og nødder. Hørren skal bearbejdes, fårene klippes og al ulden skal helst væres spundet inden jul. I efteråret er det slagtetid. Alt skal tilberedes og bruges. Der skal også fremstilles lys til den mørke vinter. Det er sidste chance for at gøre hegn og huse vinterklare.

  I fadeburet skal maden opbevares     Smør kernes til vinteren

  Julemåneden er festens tid. Det betyder at man spiser meget kødmad og drikker meget øl og mjød. Det er godt, for så får man sul på kroppen, så man bedre kan stå imod kulden om vinteren. Resten af vinteren går med reparation af værktøj, med vævning, tærskning, kurve- og tovfremstilling og meget mere.

  En lille gård
  er bedre end ingen,
  selv fattigt hus gør fri.
  Alene to geder og en tømret sal
  gør det bedre end bønner.

  Tidligt op
  og i gang med arbejdet
  må den der kun har få folk.
  Meget forsinkes
  for den der er syvsover.
  Friskhed fører til rigdom

  Havamal

  Fåreklipning i efteråret     Renlighed er vigtigt

  Billeder fra Årsdag 2003